Connect with us
https://otek.today/images/Otek-Job-Posts-Join.png

Genel

850 milyon liralık rant için suç duyurusu

CHP’li Büyükçekmece Belediyesi’nin inşaat firmasına imar peşkeşi çektiği Avenue İstanbul projesi için harekete geçildi. İBB’nin de göz yumduğu 850 milyon liralık rant vurgunu için suç duyurusu yapılacak. Valilik, inşaatta inceleme yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün müfettiş talebini onayladı.

Published

on

CHP’li Büyükçekmece Belediyesi’nin ruhsat verdiği rant projesinde hokus pokusla 850 milyon liralık rant elde edildi. Günyüzü İnşaat Taahhüt Şirketi’nin tapu kayıtlarında arazi 30 bin 660 metrekare olarak yer aldı. 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planına göre ise taban alanına yapılması gereken inşaat 21 bin metrekareydi. 1.5 emsal inşaat hakkı olan Avenue İstanbul Projesi’nde alınan yeni emsale göre 45 bin metrekare inşaat hakkı olmasına rağmen 209 bin 645 bin metrekare yapılması büyük bir skandalı ortaya çıkardı. Son yerel seçimin ardından 24 saat esasına göre çalışılan inşaatın kısa sürede kabası tamamlandı. Yaklaşık 160 bin metrekarelik kaçak bölümlerin de Temmuz 2019’da Büyükçekmece Belediyesi’ne başvurularak yapı ruhsatı alıp yasal hale getirildiği tespit edildi. SABAH, ‘Emsalsiz Vurgun’ maşetiyle gündeme getirdiği skandalda projenin ÇED raporu ve diğer belgelerine ulaştı. Ali Metin, Mehmet Çetin, Mahmut Atom Duruk ile Vehbi Güleç ve İbrahim Denizer’in malik olduğu arazinin ilk yüklenici firması Erke İnşaat Sanayi Ticaret’ti. Erke İnşaat 2006’da araziye inşaat yapılması için 1.5 emsal izin aldı. Ancak inşaatı devam ettiremeyen şirket, Metin, Çetin ve Ahmet Gül kardeşlerin sahibi olduğu Günyüzü İnşaat’a 2007’de devretti. Kendi aralarında bir devir sözleşmesi yaptıktan hemen sonra plan tadilatı yaptırılıp, emsal 2.5’a çıkarıldı. Yerel seçimlerde Büyükçekmece Belediyesi’ni alan CHP’li başkan Hasan Akgün’le görüşüp anlaşan Gül kardeşler, gece gündüz demeden inşaata devam etti. AVM kapasite artışı, proje alanı içerisinde 2. bodrum otopark alanı olan kısmını AVM’ye ekleyip 96 bağımsız bölüm yaparak dükkan sayısını 256’ya çıkardı. Burada 14 bin 806 metrekare artış ortaya çıktı. Projenin AVM kısmında 49 bin 806 metrekare daha fazla alan yaratıldı. Projenin toplamında 760 bağımsız bölümden oluşan konut ortaya çıkarıldı. Daha önce izni alınan 195 bin metrekare toplam inşaat alanında projede eklenecek olan terasların inşaat alanlarına eklenmesiyle bu metrekare 209 bin 645 bine çıktı.

VALİLİKTEN MÜFETTİŞ TALEBİNE ONAY
Rant vurgunu için suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen Yolsuzlukla ve Haksızlıkla Mücadele Derneği Başkanı Huriser Ece Soysev, arazinin eski belediye başkanı Ali Çebi döneminde dini tesis alanı olarak planlarda yer aldığını söyleyerek “Hasan Akgün’ün koltuğa oturmasıyla arazide plan değişikliği yapıldı. Ana arter üzerinde olduğu için CHP’li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da projeyi inceletmesi lazım. Bunu yapmazsa görevi ihmalden kendileriyle ilgili de suç duyurusunda bulunacağız” dedi. Öte yandan İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri dün inşaatta incelemelerde bulundu ve imar rantını tespit etti. Müdürlük, İstanbul Valiliği’ne müracaat ederek müfettiş incelemesi talep etti. Valilik de talebi olumlu karşılayıp müfettiş atadı.

SABAH’ın ilk haberi: CHP’den inanılmaz rant skandalı! Emsalsiz vurgun

CHP’li Büyükçekmece Belediyesi, ‘Avenue İstanbul’ adlı konut projesinde imar iznini usulsüz olarak neredeyse iki katına çıkardı. Şirket 3 blok yerine 5 blok dikti. İBB emsalsiz ranta göz yumdu.

CHP’li belediyelerin yandaşlarına tanıdığı imtiyazlar ve kaçak yapılaşma izinlerinin ardı arkası kesilmiyor. Bu kez skandalın adresi İstanbul Büyükçekmece oldu. CHP’li Büyükçekmece Belediyesi’nin Beykent’te yapılan ‘Avenue İstanbul’ adlı konut projesinde büyük bir ranta imza attığı ortaya çıktı. SABAH’ın ulaştığı bilgilere olay göre şöyle gelişti. Gül İnşaat adlı firma, Büyükçekmece Belediyesi’nin sorumluluk alanı içerisindeki Beykent’te bulunan 297 ada 2 parseldeki araziye konut projesi yapmak için belediyeye başvuruda bulundu. 30 bin 360 metrekarelik arazinin emsal ruhsatı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi kayıtlarına göre 1.5 olarak belirlenmişti. Buna göre Gül İnşaat, araziye yaklaşık 45 bin metrekarelik inşaat alanı yapma hakkına sahipti. Proje de buna göre 3 blok yapılacak şekilde hazırlandı.

SEÇİMDEN SONRA RANT: CHP’Lİ BELEDİYENİN RANT SKANDALI ORTAYA ÇIKTI
Ancak 31 Mart yerel seçimleri proje için bir dönüm noktası oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni CHP’nin kazanmasının ardından büyük rant için düğmeye basıldı. CHP’li Büyükçekmece Belediyesi, Gül İnşaat’a verilen 1.5 emsal ruhsatını usule aykırı olarak 2.5 emsale çıkardı. 45 bin metrekarelik inşaat hakkı da böylece yaklaşık 75 bin metrekareye çıkarılmış oldu.

ÖNCE MAKETE EKLEDİLER
Gül İnşaat, 2019’da projenin yapımına başlamadan önce 1,5 emsale uygun şekilde 3 blok olarak hazırladığı proje maketlerini, belediyenin 2.5 emsal ruhsatı vermesi üzerine 2 blok daha ekleyerek toplamda 5 blok olacak hazırlayıp lansmana sundu ve inşaata başladı.

İBB SÜMENALTI ETTİ
Söz konusu proje ile yürütülen kaçak yapılaşma ile ilgili CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne şikayette bulunulduğu, ancak İBB’nin hiçbir şikayete karşılık vermediği ve usulsüzlüğü sümenaltı ettiği ortaya çıktı. 20 bin metrekare üzerindeki inşaatların denetimini yapan İBB’nin söz konusu usulsüz projeyi görmezden gelmesi dikkatlerden kaçmadı. Kaçak inşaat ise geçen süre içerisinde neredeyse bitme aşamasına geldi. Gül İnşaat’ın usule aykırı olarak verilen 2.5 emsal ruhsatına da uymayarak daha fazla kaçak yapı diktiği öğrenildi.


Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün

MADDE MADDE SKANDAL
Usulsüz olarak 2,5 emsal ruhsatı verilen arazide Gül İnşaat’ın yürüttüğü projede ise ilginç detaylar ortaya çıktı. SABAH’ın ulaştığı belgelerde Gül İnşaat’ın projesinde yapılan usulsüzlükler şöyle:

1- Büyükçekmece Belediyesi daha önce farklı firmaların projelerine söz konusu arazi için 1,5 emsallik ruhsat verdi. Gül İnşaat araziye talip oluncadaha önce 1,5 emsal veren Büyükçekmece Belediyesi, bu kez arazinin proje ruhsatını 2.5’a çıkardı.

2- Geçtiğimiz yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne söz konusu arazi için emsalin 2.5’a revize edilmesi için müracaat yapıldığı tespit edildi. Ancak Büyükşehir Belediyesi bu talebi redderek arazinin imar emsalini 1.5’ta tutmaya devam etti.

3- İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde araziye herhangi bir düzeltme ya da revize yapılmamasına rağmen Büyükçekmece Belediyesi’nin Gül İnşaat’a yetkisi olmamasına rağmen 2.5 emsal ruhsatı verdiği ortaya çıktı.

4- Gül İnşaat, 2019’da söz konusu arazide inşaata başlarken proje satışlarını 1.5 emsale göre başlatıp satış için hazırlattığı maketleri de yine bu emsale göre hazırlatmıştı. CHP’nin Büyükşehir Belediyesi’ni kazanmasıyla birlikte satış maketleri yeniden yapılarak bu kez 2,5 emsale göre hazırlandı.

5- 20 bin metrekare üzerindeki inşaatları Büyükşehir Belediyesi’nin denetlemesi gerekirken bu konuda belediyeye yapılan şikayetlere rağmen herhangi bir incelemenin yapılmayıp şikayetlerin de sümenaltı edildiği belirlendi.

6- Gül İnşaat’ın uygunsuz olarak yürüttüğü projeyi inşaa ederken 2,5 emsale de uymayarak yerinde yaptığı uygulamalarda ciddi kaçak imalatlarında olduğu tespit edildi.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.